פסל מולי מאלון

פסל מולי מאלון

צריכים עזרה בתכנון החופשה באירלנד?

מולי מאלון מונצחת בשיר אירי פופולרי, אבל אף אחד לא יודע אם היא אמיתית או פרי הדמיון של היוצר.

נטען כי מולי מאלון הייתה אדם אמיתי שחי בסוף המאה השבע -עשרה, וכי נתגלו תיעוד על טבילתה בכנסיית סנט אנדרו וקבורתה בבית הקברות של סנט ג'ון. בשל כך הוקם פסל תחילה ברחוב גרפטון של מולי לבושה בסגנון המאה השבע עשרה , הפסל הוקם מעבר לפינה מכנסיית סנט אנדרו. 

אך האם יש הוכחות קשות לכך שהטבילה ורישומי הקבורה שהופקו מתייחסים למולי מאלון, או כי  הייתה אדם אמיתי? 

מתישהו בחמש עשרה השנים האחרונות בערך, אדם אנונימי החליט ללא כל הוכחה תומכת שמולי מאלון היא אדם אמיתי שקבורה בבית הקברות של סנט ג'ון ליד רחוב פישמבל. היה תיעוד לכאורה לתאריך קבורתה של מולי בשנת 1734. אקדמאי אמריקאי מבקר העלה את האפשרות שמולי מאלון נפטרה כתוצאה ממחלת הטיפוס, שנגרמה כתוצאה מצריכת צדפות של מפרץ דבלין. 

מולי מאלון היא הגיבורה של השיר המפורסם בעל אותו שם, המוכרת כהמנון הלא רשמי של דבלין . הפסל המונצח העשוי ארד שהוצב בכיכר בעלת אותו שם במהלך חגיגות המילניום של דבלין 1988, הפסל ניצב בלב הרובע ההיסטורי של העיר. אף על פי שהיא נשמרת באופן קבוע כבלדה אירית מסורתית, לא ידוע מאיפה השיר או אם מולי מאלון הייתה קיימת במציאות.

על פי מילות המנגינה – הידועה גם בשם Cockles and Mussels – מולי הייתה מוכרת דגים צעירה ויפה שמכרה את הסחורה שלה מעגלה ברחובות דבלין. הבית האחרון של השיר אומר שלאחר שמוכרת הדגים מתה, הרוח שלה החלה לרדוף את העיר.

אף על פי  שהשיר האהוב על רבים מתושבי העיר מתרחש בדבלין, השיר פורסם במקור בארצות הברית בשנת 1876. הגירסה הזו התבססה על בלדה עממית אירית ישנה יותר, אך אנשי אקדמיה טוענים כי הלחן והמילים לקוחים מסגנון מוזיקלי שהיה פופולרי בבריטניה בתקופה הוויקטוריאנית. ואכן, בשנת 1884 פורסמה בלונדון גרסה המיוחסת למלחין הסקוטי ג'יימס יורקסטון.

בשנת 2010 נמצא אזכור מוקדם יותר של מולי מאלון בספר שירים מהמאה ה -18 בשם מדליית אפולו ,שיר אנגלי משנת 1790. גרסה זו מתארת ​​את מולי כמי שגרה בהות ', כפר דייגים מצפון מזרח לדבלין.

למרות תהילתה הבינלאומית, מולי מאלון נשארת בגדר תעלומה. אף על פי שהיא דמות פופולרית בתרבות האירית והוקדש לה פסל, לקראת סוף המאה ה -20, נטען כי היא היתה אדם אמיתי שחי במאה ה -17 , דעה זאת הפכה פופולרית אך בהחלט אין לכך ראיות ויש יותר סיכוי שמדובר באגדה אורבנית . לאחר שהתגלה כי היתה אשה בשם מרי מאלון (השם מולי הוא כינוי שנגזר מהשם מרי או מרגרט) שמתה בדבלין ב -13 ביוני 1699, ועדת מילניום דבלין הכריזה בשמחה על יום מולי מאלון ב -13 ביוני, ובשנת 1988 חשפו את פסל שלה.

הפסל, שנוצר על ידי הפסלת האירית ז'אן רינהרט, הוא פסל המנציח  את מולי בשמלה מסורתית אך חושפנית מהמאה ה -17, רומז על כך שהיא עבדה כזונה , בנוסף להיותה מוכרת דגים , הדמות העשויה מארד עומדת ליד העגלה של הדגים . למרות שאין הוכחה חד משמעית לכך שהיא הייתה אדם ממשי, הפסל שהציבו לכבוד הנצחת דמותה האייקונית הפך לאחד המונומנטים המוכרים ביותר של דבלין, ומושך אליו המוני תיירים מדי יום. הוא הוקם במקור בתחתית רחוב גרפטון , והועבר לרחוב סופוק הסמוך בשנת 2014 כדי לפנות מקום להרחבת מסלול הרכבת החשמלית המהירה לואאס.

Statue of Molly Malone and her cart at the current location on Suffolk Street.
Statue of Molly Malone and her cart at the current location on Suffolk Street.

ההוכחות לכך שמולי מאלון לא היתה אשה אמיתית

ב -22 בינואר 1988, במסיבת עיתונאים שנערכה בכנסיית סנט אנדרו שנערכה להשקת מופע הווידיאו 'עיר הפייר סיטי של דבלין', נמסר בחגיגיות כי נמצאו ראיות לכך שמולי מאלון היתה אשה אמיתית, שכן הטבילה ורישומי הקבורה של מולי מאלון התגלו במרשמי כנסיית סנט ג'ון (אירית) טיימס, 23 בינואר 1988). התייחסו  לטבילת מרי מאלון ב -27 ביולי 1663 ולקבורת אשה בעלת אותו שם ב- 13 ביוני 1699. כנסיית סנט ג'ון הייתה כנסיית אירלנד בצידה וממוקמת מאחורי כנסיית כריסטוס ברחוב פישמבל לפני שנהרסה במאה האחרונה. רישומי סנט ג'ון פורסמו בשנת 1906, והמסמכים המקוריים מוחזקים כעת בספרייה של הכנסייה הנציגית. אומנם מולי היא כינוי של השם מרי, אך לא הובאה הוכחה לכך שמרי המופיעה ברשומות סנט ג'ון היתה מולי. יתר על כן, יש לא מעט רשומות של מרי מאלון ברשמי הטבילה של כנסיית אירלנד בעיר דבלין,ואין שום סיבה הגיונית להעדיף את רשומות מכנסיית ג'ון הקדוש על פני הרשומות האחרות בהן מופיע השם מרי. לבסוף, אין שם הוכחה שהיא חיה במאה השבע עשרה  ולא מאה השמונה עשרה או התשע עשרה. יתר על כן, יש לא מעט רשומות של מרי מאלון ברשמי הטבילה של כנסיית אירלנד בעיר דבלין.

בשל אגדת מולי מאלון המתפתחת, בחגיגות 'המילניום' בדבלין החליטו להזמין פסל של מוכרת הדגים. בתחרות לבחירת הפסל, זכתה ז'אן רינהרט, ש"חקרה את הרקע ההיסטורי לפסל ". ה'מחקר 'המדובר שילב את מרבית מרכיבי האגדה של מולי מאלון כפי שהייתה אז, אך במחקר נוספו גם כמה ידיעות חדשות. כך לא רק שמולי הוצגה בלבוש של המאה השבע עשרה, אלא נטען גם כי היא" סוחרת משגשגת שפעלה כזונה ". ונטען כי "היו לה לקוחות בטריניטי קולג ', שהייתה ידועה בהפקרות באותה תקופה". הפסל של מולי מציג אותה כלבושהבשמלה בגזרה נמוכה במיוחד, בטענה שכ"נשים שהניקו בפומבי בתקופתה של מולי, החזה צץ בכל מקום "(איריש טיימס, 30 בספטמבר 1989). בשנת 1989 הוצב פסל ל מולי בצומת הרחובות גרפטון ורחוב סאפוק, מהטעם המוצהר כי זה נמצא מעבר לפינה מכנסיית סנט אנדרו, שם הטבילו אותה. כאשר הגרסה המקורית של האגדה טענה שמולי הוטבלה בכנסיית סנט ג'ון בשנת 1663.

העובדות - הוכחה לכך שמקור השיר סקוטי ולא אירי

מלכתחילה, לא נמצאה גרסה לשיר לפני 1850. הוא גם לא נכלל בבלדות הרחוב האיריות , מה שמעיד על כך שהוא אינו מתאים לתבנית של שיר מסורתי קונבנציונאלי. הגרסה המוקדמת ביותר של "Cockles and Mussels" שנחקרה עד היום פורסמה בלונדון בשנת 1884 על ידי פרנסיס האחים ודיי, והעתק מוחזק בספרייה הבריטית. גרסת 1884 מתארת ​​את היצירה כ'שיר קומיקס 'שנכתב והולחן על ידי ג'יימס יורקס טון ועיבודו של אדמונד פורמן. המהדורה גם מכירה בכך שהשיר הודפס מחדש כך שוודאי פורסמה לפחות מהדורה אחת קודמת בסקוטלנד. בשתי הגרסאות שאבו השראה מלחן או מנגינות עממיות מסורתיות, שעדיין לא מזוהות. עם הזמן השיר התפתח להמנון עירוני לא רשמי. לפני יצירת האגדה המוזרה שמולי מאלון היא אשה אמיתית שחיה במאה השבע עשרה, לרבים היה דימוי של מוכרת הדגים כדמות בסביבה ויקטוריאנית מהמאה התשע עשרה. הראיות מצביעות על כך שהתרשמות זו נכונה ואכן זוהי מולי מאלון המתוארת על שער שנות העשרים או השלושים של וולטון. היא ממוקמת בתוך סצנת דבלין ויקטוריאנית, השמלה של מולי, והעובדה שהיא מגלגלת מריצה ולא עגלת יד כמו בפסל של ריינהרט. ,

 

הספרייה הלאומית של סקוטלנד לא הצליחה לאתר עותק מזה מוקדם יותר למהדורה ראשונה, שהופיעה במספר 35 של האוצר המוזיקלי של קוהלר, שתאריך פרסומו היה כנראה מתישהו לפני 1884. 'השיר הודפס מחדש במהדורות של ספר השירים של הסטודנטים הסקוטי בשנת 1891 ולאחר מכן, שם שוב נזקף לזכותו של ג'יימס יורקסטון. על פי סקוטלנד המוזיקלי של באפטי, 1894, יורקסטון היה מלחין ועורך של הכוכב המוזיקלי של האדון קוהלר, 'שבשביל פרסום זה עיבד מספר עצום של שירים.עדות נוספת למוצא הסקוטי של "Cockles and Mussels" וחיבורו של יורקסטון , ניתן ללמוד משלוש מהדורות של השיר מהמאה העשרים ,הגרסאות מהארכיון המוזיקה המסורתית האירית. שניים פורסמו בגלזגו .



אם כן מולי מאלון היא דמות מהמאה התשע-עשרה, עובדה המגובה במחקר על פרטי התקופה וחקר המקור של השיר שמקורו סקוטי ולא אירי, היא גרסה אמינה יותר  ונראה כי  הפסל בדבלין מבוסס על אגדה אורבנית ולא נכונה. היה צריך להחליף אותו בפסל אותנטי יותר של מולי בשמלה מהמאה התשע עשרה,נראה שהגרסה של 'Cockles and Mussels' המושרת כיום אינה 'מסורתית', במובן זה שהיא לא קודמת לשנות ה -80 או 1870, והיא יצירתו של המלחין המבוסס הסקוטי ג'יימס יורקסטון. יורק טון אולי הושפע מההשראה של יורקסטון, אך סביר יותר שהמולי מאלון היא בכל מקרה לא אשה ממשית.

 

השיר המיוחס ליורקסטון היה "שיר קומיקס" גדוש בפתוס מדומה, והופעל באולמות מוזיקה, סלונים, התכנסויות סטודנטים ובמקומות אחרים, הוא ודאי זכה לפופולריות כזאת והתפזר עד כדי כך שמקורותיו הלכו לאיבוד הזיכרון וההנחה היא שזהו עוד שיר עממי אנונימי. כפי שהוא נקבע בדבלין היא כנראה לא נכונה.

שאלות נפוצות

השיר הפופולרי "Cockles and Mussels" הפך להיות מוכר בדבלין וברחבי העולם וזכה לתהילה בינלאומית, והפך למעין המנון לא רשמי של העיר דבלין. הגיבורה הטרגית של השיר מולי מאלון וניצבת כאחד הסמלים המוכרים ביותר של הבירה.

על פי האגדה האירית, מולי מאלון עבדה כסוחרת דגים, אך גם נאלצה לעבוד בזנות ומתה באחת ההתפרצויות של כולרה ששטפו את העיר דבלין באופן קבוע, אין כל ראייה לכך שהיתה דמות אמיתית והסברה היא שהיא דמות מתוך שיר בדיוני .

הפסל של מולי מאלון ממוקם ברחוב סאפוק, במרחק הליכה קצר מטריניטי קולג' ורחוב גרפטון המפורסם.

פסל ארד של מולי מאלון מנציח את דמותה, עם מריצה וסלסלה, מחוץ לכנסיית סנט אנדרוז בדבלין סיטי.

השיר מולי מאלון הוא לא רק 'ההמנון' של דבלין ותומכי הספורט בעיר. השיר הפך מפורסם ברחבי העולם.

הוא מספר על דבלין בעברה, כשרוכלי רחוב עסקו במסחר שלהם לאחר שאספו את תוצרתם משווקי הבוקר המוקדם.

מולי הייתה בוחרת את הדגים והמולים שלה בכל בוקר , מניחה אותם בסלים ויוצאת למכור אותם ברחבי העיר.

אין הוכחות לכך שמולי הייתה אדם אמיתי. אינספור אנשים, כולל אקדמאים וגניאלוגים, ניסו למצוא הוכחה לקיומה.לא נמצאה לכך הוכחה, הסברה היא שהשיר המקורי נכתב על ידי משורר סקוטי והתגלגל לבדה אירית.

פסל הברונזה שלה נוצר על ידי הפסלת האירית ז'אן רינהרט מגלנגריף, קו קורק, שעבודתה כוללת את הפסל המפורסם לא פחות על קו המפרץ של קוב, המתאר את אנני מור ושני אחיה המפליגים לאמריקה.

לאחר שמוקמה בתחילה בצומת הסואן  ברחוב הקניות להולכי רגל של רחוב גרפטון מאז 1988, החלו בתכנון חשמלית חוצה נהרות (luas). באפריל 2014, נאלצו להזיז אותה למיקומה הנוכחי.

הטארט עם העגלה זה הכינוי שדבק בפסל המפורסם.

אין הוכחה לכך שמולי היא משהו אחר מלבד פרי דמיונו של כותב השירים. אבל  מחיפוש במפקד האוכלוסין של 1901 (זהו המפקד האירי השלם ביותר ) מצאו שני מולי מאלונס רשומים.

אף אחת משתי הנשים האלה לא התגוררה בדבלין. האחת ממחוז הכפר קלייר, השניה מהעיר לימריק.

כמו כן, אין כל רמז לכך שמי מהן היתה בתו של סוחר דגים. הילדה הראשונה היא בתו השנייה של בעל מכולת. הילדה השנייה היתה בת של משפחה פועלים.יתכן שמולי מאלון 'כבר מתה עד 1901 ולכן לא נמצאה עדות אמיתית לקיומה.

תוכלו למצוא אותה מחוץ למשרד התיירות של העיר בכנסיית סנט אנדרו, רחוב סאפוק, במרחק של כ -150 מטרים מביתה הישן. היא עדיין שם אחרי יותר מחמש שנים, למרות שבתוכנית המקורית היא נועדה להיות תושבת קבע ברחוב גרפטון  .הקרבה ללשכת התיירות, והעובדה שסיורים מודרכים רבים בעיר הבירה מתחילים ונגמרים ליד העגלה שלה, גרם לשינוי התוכניות והוחלט  שזה יהיה בית הקבע שלה. בינתיים היא נשארת ציון דרך פופולרי מאוד של דבלין, מצולמת הרבה על ידי תיירים.

גרסה מוקדמת יותר של השיר, מבוגרת אולי ב -100 שנה, התגלתה בספר בסוף המאה ה -18 ובו אוסף שירי תיאטרון פופולריים.

בגרסה ישנה יותר זו, אין צדפות ומולים. ואכן מולי היא אפילו לא מוכרת דגים, והיא גם לא מתה מחום. במקום זאת, היא נאלצה לעסוק בזנות.

הגילוי, של המילים החדשות והגרסה הראשונה לשיר התגלתה על ידי בעל חנות ספרים בגבול ויילס,אנגליה.הספר שבו נמצאו המילים, מדליית אפולו, משנת 1790,אך ייתכן שהשיר עתיק בהרבה.

המילים החדשות שהתגלו:

" אני בקרוב אחנק

במשהו כזה או אחר,

אלא אם כן אוכל להטריח את ליבך לאהוב אותי."

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

error: Content is protected !!

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על אירלנד!