סקירה היסטורית על הוויסיקי האירי ומזקקת ג'יימסון
האירים היו המזקקים הראשונים באיים הבריטיים, במהלך המאה ה -19 הוויסקי האירי שלט על יריבו הסקוטי. לאחר מכן הוויסקי האירי נדחק אחרי מותגים אחרים- אבל היום נראה שהוויסקי האירי שב לגדולתו ומזקקות חדשות נפתחות בכל רחבי האי.
מזקקות איריות ניסו במהלך השנים להבדיל את עצמן מהוויסקי הסקוטי שהציף את השוק החל מהמאה ה19.הוויסקי האירי מציע מגוון רחב של סגנונות ושיטות ייצור, למשל זיקוק כפול, זיקוק משולש – וסגנון ייחודי של וויסקי.
וויסקי אירי ג'יימסון מיוצר על ידי מיזוג וויסקי עשיר עשוי שעורה בלתי מלוחה, עם הדגנים המשובחים ביותר, הוויסקי מזוקק 3 פעמים לקבלת חלקות. תהליך הזיקוק המשולש מיוצר על פי השיטה של המייסד ג'ון ג'יימסון.
האירים שלטו בעולם הוויסקי במאה ה -19 בזכות שימוש בסטילס ענק של סירים, כאשר ג'ון ג'יימסון היה אחד החלוצים. אבל זה לא החזיק מעמד לאורך זמן. הסקוטים החלו לשלוט בתעשייה ופתחו מזקקות רבות.
המלחמה לעצמאות של האירים ואמצעים פוליטיים גרמו לתעשיית ייצור הוויסקי האירי לדשדש במשך אותן שנים והותירו רק חברה אחת עומדת: Irish Distillers Ltd; ושתי מזקקות: מידלטון החדשה בקורק ובושמילס בצפון הרחוק.
ההצלחה העולמית הגיעה באמצעות מותג Jamesons , והופעתם של שחקנים חדשים. בשנת 1988 האירים ניסו לשבור את המונופול של הסקוטים על הוויסקי, בנוסף יצרנים נוספים נכנסו לתעשייה , החלו לצוץ מזקקות חדשות הוויסקי האירי חזר להיות מותג וויסקי מוביל ומשגשג ומהמובילים בעולם.
מבשלת הוויסקי ג'יימסון
Jameson Distillery Bow St. (כתובת Bow St, Smithfield, Dublin 7, D07 N9VH)
מזקקת ג'יימסון העתיקה, הממוקמת ממש ליד כיכר סמית'פילד היה בעבר האתר המקורי בו יוצר וזוקק ויסקי ג'יימסון עד שהפסיקו את הייצור בתחילת שנות השבעים.
סיור במזקקה הישנה יעביר אתכם לאורך ההיסטוריה ותהליך יצירת הוויסקי המעודן, יחד עם ההזדמנות לקחת חלק בחוויית טעימות וויסקי ולהשוות בין טעמים וסוגים שונים להעשרת החוויה
ההיסטוריה של מזקקת ג'יימסון
מזקקת ג'יימסון הישנה בסמית'פילד, דבלין, הייתה אתר ייצור הוויסקי האירי של ג'יימסון עד 1971. לאחר מכן הועברה פעילות החברה למידלטון, מחוז קורק.
לאחר שארעה שריפה , המזקקה ניזוקה משמעותית ונותרה מיותמת במשך 16 שנים . המזקקה שופצה והוסבה למוזיאון ולאטרקציה תיירותית פופולרית, מבקרים בה כ- 350,000 מבקרים בשנה.
במהלך המאות ה -18 וה -19, דבלין הייתה מרכז ייצור הוויסקי של אירלנד, עם מזקקות גדולות כמו Powers ו- Teelings. מייסד הוויסקי האירי ג'יימסון,
סקוטמן ג'ון ג'יימסון, החל לנהל את המזקקה שהייתה שייכת למשפחת אשתו בדבלין בשנת 1786. בשנת 1805, הוא קנה אותו וחמש שנים לאחר מכן, הוא ובנו ייסדו רשמית את חברת הוויסקי האירי ג'ון ג'יימסון וסון.
ג'יימסון נחשב במשך שנים הוויסקי הטוב בעולם, אך עם הזמן כוחו ירד בשל תחרות עם מותגים חדשים. המזקקה החלה לייצר מיליון ליטרים מדי שנה, היא התרחבה באופן משמעותי בבעלות ג'יימסון ובשיאה, בסוף המאה ה -19 היא התפרשה על פני חמישה דונם, עם מתקני אחסון תת קרקעיים .
בתחילת המאה ה -20, הוויסקי ג'יימסון החל לאבד מכוחו בשל מלחמת העצמאות האירית כאשר לא היתה אפשרות לסחר עם בריטניה ושאר העולם,
כשהסכסוך הסתיים בשנת 1921 הוכנס איסור בארה"ב לאלכוהול זאת היתה מפלה קשה מאוד שפגעה קשות בתעשיית האלכוהול האירית, ביחד עם מלחמות העולם לאחר מכן.
בשנות השישים של המאה הקודמת, שלושה מתוך ארבעת המזקקים באירלנד ששרדו את התקופות הקשות בקושי רב – פאוורס, ג'יימסון וחברת מזקקות קורק – התאחדו ויצרו מזקקות איריות.
בשנות ה -70 נסגרו המזקקות הקיימות והייצור של שלושתם עבר למזקקת ניו מידלטון שבמחוז קורק . מזקקת בושמילס, הצטרפה גם היא למזקקות איריות בשנת 1972 ושם כיום מייצרים את הוויסקי.
מזקקת ג'יימסון העתיקה נסגרה בשנת 1971 בשל העברת הפעילות בה למיידלטון, בשנות התשעים, הוחלט לשקם אותה לאחר השריפה הקשה שהותירה אחריה נזק רב ולפתוח מרכז מבקרים ומוזיאון. בשנת 1997 נפתחה המזקקה הישנה של ג'יימסון , עם מתקני ייצור בקנה מידה קטן, ברים טעימות ומזכרות ישנות של ג'יימסון.
מי היה ג'ון ג'יימסון?
המייסד של המזקקה האירית נולד וגדל בסקוטלנד והגיע אל אירלנד כדי להקים את המזקקה בדבלין בשנת 1780.בחייו האישיים היו לו 16 ילדים בסך הכל, כאשר 10 שרדו לבגרות. ג'ון ג'יימסון נולד באלואה ב -5 באוקטובר 1740, ולמד במשך שנים רבות על תעשיית הוויסקי לפני שהחל את המיזם החדש באירלנד.
בגיל 25 מונה ג'יימסון לפקיד השריף וכעבור שלוש שנים הוא פגש והתחתן עם מרגרט הייג.אביה ואחיה החלו בחברת ייצור הוויסקי הסקוטית המפורסמת, הייג.באמצעות קשרים אלה הפך ג'יימסון למנהל הכללי במזקקה.
ג'יימסון הגיע לדבלין רק בשנות הארבעים לחייו. בשלהי שנות השבעים של המאה ה -19 הגיע ג'ון ג'יימסון, לראשונה לדבלין וחיפש להשקיע בעסקי המזקקה המתפתחים בעיר. בשנת 1774.
הזדמנות הגיעה ב Bow Street שבו היו מספר מזקקות ,הוא קנה את אחת המזקקות הקיימות בסמית'פילד והחל להפוך אותה לימים למזקקה האגדית. בתחילת המאה ה -19 הייצורעמד על למעלה ממיליון ליטרים, מה שהפך אותו ליצרן השני בגודלו באירלנד ואחד הגדולים בעולם.
בשנת 1805 הצטרף אליו בנו ג'ון ג'יימסון השני שהשתלט על העסק המשפחתי באותה שנה ובמשך 41 השנים הבאות הוא הניע את העסק קדימה לפני שהעביר לבנו ג'ון ג'יימסון השלישי את העסק בשנת 1851. בשנת 1901 נוסדה החברה באופן רשמי בשם ג'ון ג'יימסון ובנו בע"מ.
מה כולל הסיור במזקקת ג'יימסון?
תקבלו במהלך ביקורכם סקירה אודות אבותיהם המייסדים של ג'יימסון בסיור במזקקת ג'יימסון המקורית בדבלין. המזקקה קיימת החל משנת 1780, והיא חלק בלתי נפרד מהמורשת והיסטוריה של העיר דבלין. תשמעו סיפורים אודות המייסד ג'יימסון במקום שבו הכל התחיל.
מעבר לסיור המזקקה מציעה כיתת אמן בת 60 דקות באומנות הכנת קוקטייל וויסקי, בה תנסו בעצמכם להכין ולערבב שלושה קוקטיילים שונים.
במסגרת הסדנא יתנו לכם את הידע והכלים המקצועיים להכנת קוקטיילים משלכם – חמצת וויסקי ג'יימסון, ג'יימסון מיושן וג'יימסון פונץ בבר השייקר , תשמעו על ההיסטוריה ותיהנו מיצירות קוקטייל הוויסקי .
עוד סדנא מעניינת שהמזקקה מציעה הוא שיעור מיזוג החבית השחורה של ג'יימסון, שיעור של כ -90 דקות.
במהלך הסדנא תלמדו מה הופך את הטעם העשיר והחלק של החבית השחורה של ג'יימסון לכל כך ייחודית; תראו את החבית היחידה השוכנת בדבלין, ולאחר מכן תצרו תערובת ייחודית מסוגה משלכם בסיוע המדריכים.בשל רמות צריכת האלכוהול הגבוהה, המקום לא מאפשר לשלב את הסדנא ביחד עם סיור במזקקה.
שאלות נפוצות בנוגע לוויסקי באירלנד
Jameson Distillery Bow St.
Teeling Whiskey Distillery.
Pearse Lyons Distillery.
Roe & Co Distillery.
The Dublin Liberties Distillery.
ROE & CO DISTILLERY,
(כתובת JAMES'S STREET 92 DUBLIN 8)
מזקקת Roe & Co היא ביתם של חקר קוקטיילים מוויסקי אירי מודרני וחדש.
The Temple Bar
(כתובת 47-48, Temple Bar, Dublin 2, D02 N725)
זהו אחד הפאבים המפורסמים ביותר בדבלין . הטמפל בר (שהוקם בשנת 1840), הוא בר אייקוני המציע למעלה מ -450 סוגים שונים של וויסקי נדירים (האוסף הגדול ביותר באירלנד) .
הסיור נמשך כ 40 דקות.
טעימת הוויסקי הסודית היא 40 דקות גם כן.
שיעור מיזוג הוויסקי הוא 90 דקות.
שיעור הכנת הקוקטיילים הוא 60 דקות
ג'ון ג'יימסון נולד ב- 1740 , והיה במקור עורך דין מאלואה שבסקוטלנד לפני שייסד את המזקקה בדבלין בשנת 1780. לפני שהקים את המזקקה התחתן עם מרגרט הייג בשנת 1768. היא הייתה הבת הבכורה של ג'ון הייג, מזקק הוויסקי המפורסם בסקוטלנד. ג'ון ג'יימסון רכש מאביה של אשתו את הידע ורכש מזקקהג'ון ג'יימסון היה הגורם העיקרי מאחורי ההצלחה של תעשיית הוויסקי האירית במאה ה -19. הוא נפטר בשנת 1823.
מזקקת ג'יימסון מציעה סיורים ב -20 יורו (כ -24 דולר) למבוגרים ו -16 יורו (כ -18 דולר) לסטודנטים ולקשישים . חד עם הסיורים, המזקקה מציעה גם שיעורי מיזוג וויסקי והכנת קוקטייל וויסקי שאינם כלולים במחיר.
Jameson Distillery Bow St מזקקת ג'יימסון ממוקמת ממש ליד כיכר סמית'פילד (Smithfield Square) בדבלין.
המינימום זה שלוש שנים , אך וויסקי טוב בדרך כלל מאוחסן באחסון תת קרקעי למעלה מכך, הוויסקי המשובח יכול להיות גם בן עשור.