טירת דונבג במחוז קלייר, אירלנד

טירת דונבג במחוז קלייר, אירלנד

צריכים עזרה בתכנון החופשה באירלנד?

Dún Beag Fort –Dunbeg Fort 

Dunbeg An Dún Beag פירושו "המבצר הקטן". מקור השם הזה ככל הנראה כדי להבחין בינו לבין מבצר צוק אחר כ-5 ק"מ (3 מייל) ממערב, אן דן מור ("המבצר הגדול"). 

מבצר דנבג הוא מבצר צוק שנבנה בתקופת הברזל ליד הכפר המודרני ונטרי במחוז קרי , אירלנד .

הטירה האירית מהמאה ה-16  שוכנת בסמוך לנהר דונבג הנשפך לתוך מפרץ דנמור , גובה הטירה כשבעים מטרים. שתי משפחות של מחוז קלייר נקשרו  לטירה – שבט מקמהן והשבט אובריאן.

אילן היוחסין של שבט מקמהן ומשפחת אובריין מראה שיש להם אב קדמון אירי משותף – מהון, בנו של מורטאג' מור שהיה נכדו של בריאן בורו. בריאן בורו היה  המלך של אירלנד, צאצא של החמולות המלכותיות של מנסטר.

המגדל ממוקם על צוק סלעי, המשקיף על האוקיינוס ​​האטלנטי, מבצר Dunbeg שוכן בקצה המערבי הרחוק של חצי האי דינגל במחוז קרי. המבצר  היה חשוף בשל מיקומו סמוך לנהר לסחף חופי וסערה  שגרמה לנזקים כבדים  לטירה. לרוע המזל, חלק מחומת האבן הגדולה של המבצר קרסה אל הים , נזק כבד ארע גם סביב פתח הכניסה. 

חפירות ארכיאולוגיות חשפו שהמבצר העתיק היה מאוייש עוד בין המאות ה-8 וה-11 לספירה, כאשר הגנו עליו על ידי שורה של תעלות וגדות עפר וכן חומת אבן משמעותית (Barry 1981). מאפיינים הגנתיים אלה הוגדרו על ידי צוקים .פנים המבצר מכיל שרידים של בית גדול בנוי אבן, וכן קרקע (מעבר תת-קרקעי) וסביר להניח שפעם היו קיימים מבנים אחרים, אך אבדו במהלך סערות מוקדמות וקריסות מצוקים. במקור המבצר היה כנראה ביתם של לורד מקומי או אצילי, ששלט באזור .

Dunbeg  נחשב לאחד ממבצרי הצוק האיריים המורכבים ביותר,ההגנות הראשונות שלו החלו בתקופת הברזל, Dunbeg נכבשה בתקופות של סכנה עד לפחות המאה ה-11.היא שרדה מהאיסורים על כל פגיעה בשרידים העתיקים, לכן השבטים הגנו על המבצר.

קירות צוקים מגנים על המבצר במזרח, בדרום ובמערב שומרים על מבצר י דונבג, השוכן בקצה הצפוני של מדף צר מעל הים בחצי האי דינגל של קו. הסביבה הציורית להפליא של נופי איי סקליג באופק הדרומיונוף של האוקיינוס ​​האטלנטי כ-28 מ' (92 רגל) מתחת. אותו אוקיינוס ​​שהגן על יושביו משלושה צדדים הוא גם זה שהרס את המבצר,יותר מאלף שנים של סופות חורפיות זועמות פוררו את קצוות המצוקים התומכים במבצר וגרמו לקצה אחד של המגדל להתרסק אל האוקיינוס.חלקים ממנו, נעלמו , בשנה 1897 נפל חלק מהקצה המערבי של חומת המבצר.

בסוף ינואר 2014 שוב תקפו סופות חוף זועמות את המצוק בשוליים המערביים של המבצר וגרמו לקטע משמעותי ליפול, הסופה הקשה הביאה לסגירה של האנדרטה לגישה ציבורית.

המראה המקורי של דנבג השתנה ונעשו עבודות שחזור , אורכו הנוכחי של קיר כ-29 מ' (95 רגל) הוא כמחצית ממה שהיה ב-1856. הקצה המערבי של הקיר הזה עכשיו נוטה לקרוס.

בגלל מיקומה בקצה המצוק, ארכיאולוגים מסווגים את דנבג כ"מבצר צלע".  דנבג מורכבת מארבע גדות הגנה חיצוניות של אבן ואדמה, עם חמש תעלות, מעבר הכניסה כולל שני "תאי שמירה" קטנים מאבן מכוסה משני הצדדים. בתוך אלה, מגיני המבצר הסתתרו, חיכו להפתיע את האוייב ולהדוף את חניתותיהם לעבר כל פולש. 

עוד מאפיין להגנות של דנבג, תושבי המבצר יכלו לברוח דרך מעבר תת קרקעי עשוי אבן שמתחיל מתחת לפתח הכניסה של המבצר, ומשתרע16.5 מ' (54 רגל) מעבר. המנהרה מקורה בלוחות גדולים הנתמכים בראשי אבני הקירות הצדדיים. השטח, שנבנה בתחילה בתעלה, היה מכוסה באדמה ובאבנים עם השלמתו כדי להפוך אותו לבלתי נראה מלמעלה. כיסוי עליון זה הוסר כעת חלקית. ניתן לראות חלקים ממנו , כיום גישה למבקרים אל הקרקעית של דנבג אינה זמינה מטעמי בטיחות.

ניתן לראות את כל המאפיינים העיקריים של מבצר דנבג – השטח הדרומי, הגדות החיצוניות והתעלות, וחדרי השמירה – במסגרת סיור וידאו אינטראקטיבי הנצפה במסך מלא במצודה.מרכז מבקרים באתר כולל תצוגות אורקוליות, חדר מידע ויצירה ומסעדה ובית קפה.

במהלך חפירתו של המבצר ב-1977, מצאו הארכיאולוגים עדויות לתעלה, שכעת מכוסה על ידי סוללת האבן, ,זו הייתה העדות הראשונה לבנייה מעשה ידי אדם שם, מה שמצביע על כך שגם קודמיו העתיקים  הכירו את הפוטנציאל ההגנתי של הצוק.

העדויות הן שתעלת הסוללה הראשונה, היו מהמאה השמינית או התשיעית לספירה.  אין ראיות לכך שדנבג נכבשה לאחר תחילת המאה ה-11.

חוקרים מעריכים שהאוכלוסייה המקומית היתה של חקלאים, הנסוגה למבצר הצוק כאשר היתה מאוימת. עם זאת, עוד סברה היא שהמבצרים היו המבריחים האחרונים של עם בנסיגה מפולשים מתקופת הברזל.

בסמוך למבצר ישנה קבוצה של מבני אבן קטנים הידועים גם בתור בקתות כוורת שנראה כאילו נבנו בסביבות 1000 לפני הספירה.

בינואר 2014 המבצר נסגר כאשר חלק גדול מהחומה המערבית של המבצר נפל לים עקב נזקי סערה. המשרד לעבודות ציבוריות ושירות המונומנטים הלאומי שלח צוות לחקור נזקים לאתר.

שאלות נפוצות

פירוש השם Doonbeg,  הוא המבצר הקטן.  מקור השם הזה ככל הנראה כדי להבחין בינו לבין מבצר צוק אחר כ-5 ק"מ (3 מייל) ממערב, אן דן מור ("המבצר הגדול"). לרוע המזל, כל איסורי הפולקלור להתערב באנדרטאות עתיקות לא הצליחו להגן על An Dun Mor . 

התאריך שבו נבנה מבצר דנבג אינו ברור, אם כי המבנה שלו דומה למבצרי אבן מערביים אחרים. ייתכן שהוא נבנה בערך באותו זמן כמו מבצרים נוספים מתקופת הברזל בסקוטלנד דגימת עץ שנמצאה בתעלה המונחת בחלקה מתחת לקיר האבן מסביבות 580 לפני הספירה,פיסת עץ נוספת  הוערכה מסביבות שנת 800 לספירה, מה שמעיד על כך שהקיר נבנה לפני תאריך זה. 

הכפר ממוקם סביב מבצר דונבג אשר נבנה על ידי פיליפ מקשידה מור מק קון במאה ה-16 עבור הרוזן מתומונד, דניאל אובריאן. 

טורלו מקמהן ממערב קלייר כבש את דונבג בשנת 1585. כ-10 שנים מאוחר יותר, 1595, או'בריאן החזיר לעצמו את דונבג.

Turlough MacMahon ממערב Corca Baiscinn לקח אותה בשנת 1585. לאחר מותו בשנת 1595 בתום מצור עז, הטירה נכנעה שוב לבני או'בריאן אובריאן, תומך של המלכה אליזבת, קיבל מענק של רוב רכושו של טאדג קאוך מקמאהון (יורשו של טורלו), כולל הטירה.

לאובריין, רוזן תומונד, הייתה החזקה ב-1619 כאשר נתן את הטירה לג'יימס קומין. ניקולס סטריץ' פיצניקולס מלימריק, גם הגיש תביעה על הטירה, כיורש של ניקולס סטריץ', בערך בזמן הזה. הוא הוחרם על ידי הכתר בשל אי החזר חובות ב-1688 ונמכר ב-1703.

בשלהי המאה ה-18, טירת דונבג התפרקה, כמו כל כך הרבה טירות איריות אחרות. כמה משפחות מקומיות חיו בקומות השונות של טירת דונבג עד שנות ה-30.

בשנת 1893, הטירה התנשאה לגובה של 60 רגל ,למרות מצבה, התגוררו במגדל שבע משפחות. בשנת 1907 חיו שם שתי משפחות, עד 1930 הוא נכבש ואחד מדייריו היה מורה בית ספר בשם מייקל סקנלן. הבספטמבר 1939, הטירה הייתה במצב מסוכן עקב השפעות הטבע והתפוררות גדת הנהר. למרבה הצער, רוב הטירה ירדה, והשאירה רק את הפינה הצפון-מערבית עומדת. 

ההגנות הראשונות שלה מהאדמה החלו בתקופת הברזל, דאנבג הייתה כבושה בתקופות של סכנה עד לפחות המאה ה-11. העובדה שהיא שרדה כל כך הרבה זמן לאחר מכן, עשויה לנבוע בין היתר מהאיסורים בפולקלור המקומי על כל פגיעה בשרידים עתיקים.

קירות צוקים נקיים במזרח, בדרום ובמערב שומרים על מבצר פרומונטורי דונבג, השוכן בקצה הצפוני של מדף צר מעל הים בחצי האי דינגל. הסביבה הציורית להפליא מציגה למבקר נוף של איי סקליג באופק הדרומיו נוף של הגלים הגועשים של האוקיינוס ​​האטלנטי כ-28 מ' (92 רגל) מתחת. 

הטירה המקורית הייתה גבוהה במידה ניכרת עד שצריח בפינה הדרום-מערבית נפל זמן קצר לאחר 1898 והפיל איתו את רוב קירות החדר העליון. השאר נמשך מטה זמן קצר לאחר מכן והותיר רק את החלק התחתון, מקמרון האבן ומטה, שלם.

אותו אוקיינוס ​​שהגן על יושביו משלושה הצדדים אכל אותו מלמטה. יותר מאלף שנים של סופות חורפיות טרפו אט אט את קצוות המצוקים התומכים במבצר וגרמו לקצה אחד להתרסק אל האוקיינוס.

בסוף ינואר 2014 שוב תקפו סופות חוף את המצוק בשוליים המערביים של המבצר וגרמו לנפילה של קטע משמעותי, קרוב באופן מסוכן למעבר דרך חומת האבן. זה למעשה סגר את האנדרטה לגישה ציבורית נוספת. סערה נוספת בתחילת 2018 סיכנה במיוחד את מבצר דנבג. הקצה המערבי של המבצר הוא כמעט לגמרי נעלם. 

דנבג מורכבת מארבע גדות הגנה חיצוניות של אבן ואדמה, עם חמש תעלות , מעבר הכניסה דרך סוללה זו כולל שני "תאי שמירה" קטנים מאבן מכוסה משני הצדדים. בתוך אלה, מגיני המבצר הסתתרו, חיכו להדוף את חניתותיהם לעבר כל פולש. 

כמדד אחרון להגנות של דנבג, תושבי המבצר יכלו לברוח דרך מעבר תת-קרקעי עשוי אבן יבשה.

ניתן לצפות בכל המאפיינים העיקריים של מבצר דנבג – השטח הדרומי, הגדות והתעלות החיצוניות, חומת סוללת האבן, ה- clochán וחדרי השמירה – בסביבת המציאות המדומה בסרטון. 

במהלך חפירתו של המבצר ב-1977, מצא הארכיאולוג עדויות לתעלה, שכעת מכוסה על ידי סוללת האבן, זו הייתה העדות הראשונה לבנייה מעשה ידי אדם שם, מצאו עדויות לכך שהתושבים הקדומים הבינו את הפוטנציאל ההגנתי של הצוק.

העדויות שנאספו בבסיס תעלת הסוללה הראשונה, היו מהמאה השמינית או התשיעית לספירה. Clochán סיפק עדויות שתי שכבות נפרדות של הכיבוש, הן מסוף המאה ה -10. אין ראיות לכך שדנבג נכבשה שוב לאחר תחילת המאה ה-11. 

היעדר ראיות פיזיות לחיבור המבצר לקבוצה מסוימת גרם לחוקרים להעלות  השערות, רובם סברו שדובר באוכלוסייה מקומית של חקלאים, הנסוגה למבצר הצוק כאשר היתה מאוימת. מבצרים כאלה היו מקום מבצר עבור עם בנסיגה מפולשים מתקופת הברזל.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

error: Content is protected !!

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על אירלנד!