אירלנד תעודת זהות

אירלנד תעודת זהות

צריכים עזרה בתכנון החופשה באירלנד?

הכירו את אירלנד - המדריך החינמי

תוכן עניינים

אירלנד,  הרפובליקה של אירלנד

דמוקרטיה חוקתית

אוכלוסיית אירלנד מונה 6.8 מיליון איש

אנגלית, אירית (גאלית)

גאוגרפיה

אירלנד ממוקמת באי בקצה המערבי ביותר של אירופה. זהו האי השני בגודלו ביבשת (אחרי בריטניה הגדולה). הרפובליקה של אירלנד תופסת 80 אחוז משטחה, בעוד קרקעות בצפון, שנקראות צפון אירלנד , הן חלק מבריטניה מכיוון שלא רצו עצמאות. בסך הכל האי אירלנד מורכב מ -32 מחוזות .

אירלנד ידועה בשדות הירוקים שלה –  ומכונה  האי האזמרגד . יש באירלנד אזורים גדולים של נוף סלעי ומחוספס. לפני כ -15,000 שנה, אירלנד כוסתה לחלוטין בקרחונים שהותירו שנים לאחר מכן שטחי ענק של אדמה שטוחה וגיר.

אזור האמצע והחוף המערבי של אירלנד מלאים בביצות ,שרידים שהותירו הקרחונים. דרום מערב אירלנד מאופיין בצוקים עצומים הצוללים אלפי רגל לאוקיינוס ​​האטלנטי.

חיות הבר והטבע של אירלנד

האירים מנהלים אורח חיים כפרי. רמותזיהום נמוכות באירלנד הותירו את רוב השטחים הפתוחים של המדינה .

הים מנע מבעלי חיים רבים הנפוצים ביבשת אירופה להגיע לאי, לכן למשל אין באירלנד נחשים. ישנם גם רק שני מיני עכברי בר (עכבר העץ ועכבר הבית), סוג אחד של לטאה (הלטאה המצויה) ושלושה סוגים של דו -חיים ( למשל קרפדה, צפרדע מצויה).

חיות הבר האיריות מוגנות על ידי תוכניות שימור ממשלתיות. כדי לשמור על בית הגידול הטבעי, הקימה הממשלה שישה פארקים לאומיים ומאות אזורי מורשת לאומיים ברחבי הארץ.

היסטוריה אירית

בתקופת האבן והברונזה האנשים הראשונים שהתיישבו באירלנד הגיעו בסביבות 6000 לפני הספירה. בשנת 3500 לפני הספירה, מתנחלים השתמשו בכלי אבן לפינוי שטחים חקלאיים. בסביבות 700 לפני הספירה החלה להתיישב באי תרבות מגוונת ומתקדמת טכנולוגית ממרכז אירופה, הנקראת הקלטים . הם היו שם כמעט 2,000 שנה.

הקלטים שהגיעו בסביבות המאה הרביעית לפני הספירה הטמיעו והקימו ציביליזציה גאלית. בתחילת העידן הנוצרי אירלנד חולקה לחמש ממלכות – אולסטר, קוננאכט, ליינסטר, מית 'ומונסטר. פטריק הקדוש הציג את הנצרות בשנת 432, והמדינה התפתחה למרכז למידה גאלית ולטינית. מנזרים איריים, המקבילים לאוניברסיטאות, משכו אינטלקטואלים כמו גם את האדוקים ושלחו מיסיונרים לחלקים רבים של אירופה, ויש הסבורים לצפון אמריקה.

במאה התשיעית לספירה, פולשים ויקינגים החלו בפשיטות לאירלנד. בסופו של דבר הם הקימו יישובים שהפכו מאוחר יותר לכמה מהערים המרכזיות במדינה, כולל הבירה דבלין . באמצעות הפלישות האגרסיביות הללו נלחמו  הויקינגים עם הקלטים במשך 200 שנה עד שקרב בשנת 1014, המכונה קרב קלונטארף , איחד את המדינה. אלא שהשלום לא שרר זמן רב ואירלנד חולקה לממלכות רבות.

בשנת 1170 פלשו נורמן ויקינגים שהשתלטו על אנגליה, על אירלנד והפכו אותה לשטח אנגלי. בתחילת המאה ה -16 הפכה הדת הרשמית של אנגליה לפרוטסטנטית , בעוד שרוב האירים נותרו קתולים . זה יצר מתחים שהובילו בסופו של דבר למהפכה ולעצמאותה של אירלנד.

הרעב הגדול של תפוחי האדמה של 1846 – 1848 גבה חיים רבים וגרם ליותר משני מיליון אנשים להגר לצפון אמריקה.

בשנות ה -20 של המאה ה -20, חוקים בריטיים שאינם הוגנים כלפי הקתולים עוררו תנועה המונית לריבונות אירית. בשנת 1829, רבים מהחוקים הללו בוטלו, אך אירלנד עדיין רצתה חופש. בשנת 1922, לאחר התקוממות אלימה מצד האירים, נוצרה מדינת החופש האירית בתוך האימפריה הבריטית.

בשנת 1948 הפכה רוב אירלנד למדינה עצמאית, בעוד שש מחוזות פרוטסטנטים בעיקר בצפון מזרח נותרו שטח בריטי.

מלחמת העצמאות האירית

במשך מאות שנים, בריטניה ביקשה לכבוש, לשלוט ולשלוט באירלנד. במשך מאות שנים ביקש העם האירי לשחרר את אירלנד מהשלטון הבריטי. בריטניה, מעצמה קולוניאלית גדולה ועוצמתית הצליחה להביס את המאמצים הרבים והמתמשכים של העם האירי לשחרר את עצמם. במהלך המאה ה -19, כתוצאה מהדיכוי והרעב הבריטי, אוכלוסיית אירלנד ירדה במחצית .

מלחמת העצמאות האירית הייתה סכסוך גרילה בין המדינה הבריטית וכוחותיה באירלנד וגרילה הרפובליקנית האירית שהיתה מורכבת ממתנדבים איריים או מצבא האירי הרפובליקני.המלחמה נמשכה בין 1919 ל -1921, אך ארועי אלימות החלו הרבה קודם ואף לאחר מכן.

במקביל למערכה הצבאית היה העימות הפוליטי בין מפלגת סין פיין הבדלנית, שאחרי שניצחה בבחירות הכלליות של 1918 הכריזה על רפובליקה אירית, ובין הממשל הבריטי שבטירת דבלין.

עימות נוסף היה במחוז אולסטר שבצפון הארץ, שהיה מורכב מרוב האיגודים המקצועיים או הפרו-בריטים, שהתנגדו לסין פיין. הדבר הוביל לאלימות בין רוב האיגודים הפרוטסטנטים והמיעוט הלאומני האירי הקתולי בעיקר בצפון.

המרד שהוביל לעצמאותה של אירלנד

ביום שני של חג הפסחא, 24 באפריל 1916, הכריזה קבוצה של לאומנים אירים בפיקודו של פאדרייג פירס וג'יימס קונולי על הקמת הרפובליקה האירית. כ -1,600 חסידים ערכו מרד נגד הממשלה הבריטית באירלנד. המורדים תפסו בניינים בולטים בדבלין. מנהיגי המורדים וחסידיהם שרבים מהם היו חברים בארגון לאומני בשם המתנדבים האירים, או קבוצה אחרת שנקראה צבא האזרחים, תפסו את סניף הדואר הכללי של העיר . שם הם  התעמתו עם חיילים בריטים. 

מוקדם יותר באותו אחר הצהריים, ממדרגות הדואר, קרא פטריק פירס , אחד מראשי המרד, הכרזה שהכריזה על אירלנד כרפובליקה עצמאית וקבעה כי מונתה ממשלה זמנית .

אלא שלמרות שהמורדים היו בטוחים שהמרד יסחוף את הציבור, הציבור המפוחד לא הצטרפו ולא תמכו בגלוי במרד, בעיקר היתה ביקורת על ההרס שנוצר בכל רחבי דבלין והכאוס ברחובות, התושבים נשארו מבוצרים בבתיהם עד שהמרד הסתיים . ממשלת בריטניה הכריזה במהרה על חוק צבאי באירלנד, ותוך פחות משבוע כוחות הממשלה נכנסו בכוח אל בניין הדואר ורבים מהחסידים נמחצו למוות על ידי הכוח. כ -450 בני אדם נהרגו ויותר מ -2,000 אחרים, רבים מהם אזרחים, נפצעו קשה. בחודש מאי הוצאו להורג 15 מנהיגי המרד על ידי כיתת יורים. יותר מ -3,000 איש שנחשדו בתמיכת המרד, נעצרו, וכ -1,800 נשלחו לאנגליה ונכלאו ללא משפט . שנים לאחר מכן דעת הקהל השתנתה והמנהיגים שהוצאו להורג הונצחו ונחשבו כגיבורים, היתה ביקורת ציבורית רחבה על האופן בו מנהיגי המרד הוצאו להורג ועל כך שרבים נכלאו ללא משפט הוגן, כך החלה תמיכה במורדים ובתנועה לעצמאות האירית שהלכה ותפסה תאוצה וזכתה לתמיכה ציבורית רחבה. בשנת 1921 נחתם הסכם וב -1922 יצאה אירלנד לעצמאות והשלטון הבריטי הסתיים, המדינה הפכה לרפובליקה המודרנית אירלנד.

הסכסוך בצפון אירלנד 1968-1998

העימות בצפון אירלנד היה התקף של שלושים שנה של אלימות פוליטית, עימות מזוין בעוצמה נמוכה ומבוי סתום פוליטי בתוך ששת המחוזות הצפון מזרחיים של אירלנד שהיו חלק מממלכת בריטניה המאוחדת וצפון אירלנד.

זה היה סכסוך של התקוממות מזוינת נגד המדינה על ידי גורמים באוכלוסייה הקתולית או הלאומנית, שניהלו בעיקר על ידי הצבא האירי הרפובליקני הזמני (IRA), אם כי היא כללה גם סיעות רפובליקניות אחרות, במטרה ליצור אירלנד עצמאית מאוחדת.

IRA הודיעה על הפסקת אש בשנת 1994, ואחריה זמן קצר לאחר מכן הגיעו הקבוצות הנאמנות, שהובילו לשיחות רב מפלגתיות על עתידה של צפון אירלנד. העימות הסתיים רשמית עם הסכם בלפסט או יום שישי הטוב של 1998.

הרעב הגדול- תקופת מחסור תפוחי האדמה באירלנד

רעב תפוחי האדמה האירי, המכונה גם הרעב הגדול, החל בשנת 1845 כאשר אורגניזם דמוי פטרייה התפשט במהירות ברחבי אירלנד. ההדבקה הרסה עד מחצית מיבול תפוחי האדמה באותה שנה, וכשלושה רבעים מהיבול בשבע השנים הבאות. חקלאי אירלנד – הסתמכו במידה רבה על תפוח האדמה כמקור מזון, כך שהשמדת היבול הביא להשפעה הרסנית על אירלנד ואוכלוסייתה. לפני שהסתיים בשנת 1852, רעב תפוחי האדמה גרם למותם של כמיליון אירים מרעב ומסיבות נלוות, כאשר לפחות עוד מיליון נאלצו לעזוב את מולדתם כפליטים.

כשהגידולים החלו להיכשל בשנת 1845, כתוצאה מהדבקה של הפטריה עתרו מנהיגים אירים בדבלין למלכה ויקטוריה והפרלמנט לפעול-ובתחילה עשו זאת וביטלו את מה שנקרא "חוקי התירס" ותעריפיהם על דגנים, מה שהופך את המזון כגון תירס ולחם ליקר במיוחד.

ובכל זאת, שינויים אלה לא הצליחו לסייע בשל מחלת תפוחי האדמה שהובילה להשמדה המונית של היבול. מכיוון שחקלאים רבים לא הצליחו לייצר מזון מספיק לצריכה עצמית אלפים מתו מרעב, ועוד מאות אלפים ממחלות הנגרמות כתוצאה מתת תזונה.

גידולי תפוחי האדמה לא התאוששו במלואם עד לשנת 1852. ההערכה היא שכמיליון גברים, נשים וילדים אירים נספו בתקופת הרעב, ומיליון נוסף היגרו מהאי כדי להימלט מעוני ומרעב, עם נחיתות רבות בערים שונות ברחבי צפון אמריקה ובריטניה.

הסברה היא כי הממשלה דאז התעלמה ממצוקתם של עניי אירלנד מתוך זדון,  או מתוך חוסר כשירות טוני בלייר , בתקופתו כראש ממשלת בריטניה, פרסם הודעה בשנת 1997 והציע התנצלות רשמית לאירלנד על ההתנהלות של ממשלת בריטניה באותה תקופה.

ערים שאליהן היגרו בסופו של דבר האירים בעשורים שאחרי האירוע הציעו הנצחות שונות לחיים שאבדו. בוסטון, ניו יורק , פילדלפיה ופיניקס בארצות הברית, כמו גם מונטריאול וטורונטו בקנדה, הקימו אנדרטאות רעב איריות, כמו גם ערים שונות באירלנד, אוסטרליה ובריטניה הקימו אנדרטאות לזכר הנספים הרבים כתוצאה מהרעב והמחלות שפקדו את האירים.

בנוסף, גלזגו סלטיק FC, קבוצת כדורגל שבסיסה בסקוטלנד שהוקמה על ידי מהגרים אירים, שרבים מהם הובאו לארץ כתוצאה מהשפעות רעב תפוחי האדמה, כללה הנצחה לכבוד קורבנות הרעב הגדול.

תרבות

אירלנד היא אומה של מספרי סיפורים. המסורת נובעת מהפייטנים הקלטיים, שהיו מתעדים ומדקלמים את ההיסטוריה של המדינה. סופרים מפורסמים רבים מגיעים מאירלנד, כולל ארבעה זוכי פרס נובל לספרות. האירים מצטיינים גם בספורט, ומוזיקה.

הממשלה והכלכלה האירית

ממשלת אירלנד מורכבת מפרלמנט נבחר, המחייב את החוקים, ונשיא, שהוא ראש המדינה. ראש הממשלה הוא ה- Taoiseach שפירושו "צ'יף". הוא ראש הממשלה ומנהיג המפלגה הפוליטית עם הכי הרבה חברי פרלמנט.

במשך רוב ההיסטוריה שלה, כלכלת אירלנד התבססה על חקלאות. אך החל מסוף שנות החמישים, מאמצי הממשלה למשוך עסקים הפכו את המדינה מאחת המדינות העניות ביותר באירופה לשניה העשירה ביותר. המהפך  הוביל לתנופה הכלכלית באמצע שנות התשעים ותחילת שנות האלפיים .

במהלך המשבר הפיננסי העולמי של 2008, אירלנד נכנסה למיתון והמדינה חוותה בעיות כלכליות חמורות. אך בשנים האחרונות כלכלת אירלנד החלה להתאושש ושוב נמצאת בעלייה.

ערים מרכזיות באירלנד

נמנה כמה מהערים הבולטות במדינה (רשימה חלקית בלבד):

דבלין (ברפובליקה) ובלפסט (בצפון אירלנד) 

בירת הרפובליקה: דבלין היא העיר היחידה באירלנד המונה יותר ממיליון תושבים. ומתוכם, רק חלק קטן מתגוררים בעיר, כשפרברים רבים מהווים את עיקר האוכלוסייה. 

יש רק חמש ערים רשמיות ברפובליקה של אירלנד (השאר עיירות או כפרים), ודבלין נמצאת בראש הרשימה המוחלטת של הרשימה. 565 אלף איש מכנים את האזור העירוני המרכזי של עיר הבירה כבית, אך ישנם יותר מ -1.8 מיליון אנשים החיים באזור המטרופולין. המשמעות היא שמעל 25 אחוזים מכלל אוכלוסיית אירלנד גרים בדבלין או בסביבתה.  

בלפסט (צפון אירלנד)

בלפסט היא בירת צפון אירלנד, שהיא חלק מבריטניה. המרכז העירוני מתגאה ב -340,220 תושבים, אך באזור המטרופולין הרחב חיים יותר מ -670,000 איש. 

קורק סיטי

עם 119,230 תושבים, קורק היא אחת הערים הגדולות באירלנד אך היא עדיין מצליחה להרגיש כמו עיירה קטנה עם קצב חיים איטי יותר. ממוקמת על גדות נהר אף על פי שזו העיר השנייה של הרפובליקה של אירלנד מבחינת גודלה, מקומיים קורקיים גאים מתלוצצים על כך שהיא בירת אירלנד האמיתית. 

לימריק 

אחרי קורק, לימריק היא העיר השנייה בגודלה במחוז מונסטר ומתגוררים בה 94,192 תושבים (עם סך של 162,413 אנשים המתגוררים באזור המטרו). המקומיים תמיד שמחים לשוחח על קבוצות הספורט הגאליות המקומיות שלהם. העיר ממוקמת במקור השאנון, הנהר הארוך ביותר באירלנד, ויש לה חוף ים .

דרי סיטי, צפון אירלנד

93,512 תושבים  מתגוררים בדרי סיטי, אך בסך הכל 237,000 תושבים באזור המטרו. העיר נקראה רשמית לונדונדרי בשנת 1613 ושמה אושר מחדש בפסיקת בית משפט בשנת 2007,ידועה בכינויה "דרי". היא העיר השנייה בגודלה בצפון אירלנד וקרובה לגבול עם דונגל. דרי מפורסמת בחומות העיר מהמאה ה -17 .

העיר גאלוויי

בעיירת הקולג 'המקסימה גאלווי סיטי מתגוררים 79,934 איש ,העיר הקטנה עוברת לאורך הגדות על נהר הקריב ומתפרסת לעבר מפרץ גאלווי. העיר מהווה תחנה פופולרית למוזיקה חיה.

ליסבורן (צפון אירלנד)

ממוקמת כ -13 קילומטרים מחוץ לבירת צפון אירלנד, מתגוררים 71,465 תושבי ליסבורן באזור המטרופוליטן בלפסט. הוא נחשב רובע עד 2002 כאשר ליסבורן קיבל מעמד של עיר במסגרת יובל הזהב. 

Newtownabbey (צפון אירלנד)

בניו טאון -אביי מתגוררים ב- 62,056 תושבים והיא שוכנת ממש מחוץ לבלפסט בצפון אירלנד. לעיתים היא נחשבה לפרבר, העיר נוצרה בשנת 1958 כאשר שבעה כפרים אוחדו יחד תחת שלטון מקומי אחד. 09

בנגור (צפון אירלנד)

מתגאה ב -60,260 תושבים, והיא מבחינה טכנית חלק מאזור המטרופולין בלפסט. העיר מצויה כ -14 קילומטרים מחוץ למרכז העיר והייתה מקום פופולרי לחופשת הקיץ מאז התקופה הוויקטוריאנית. 

ווטרפורד סיטי

ווטרפורד סיטי אירלנד

אוכלוסיית ווטרפורד מונה -53,504 תושבים. היא אמנם לא העיר הגדולה ביותר באירלנד, אך היא העתיקה ביותר. האזור סביב ווטרפורד התיישב לראשונה על ידי הוויקינג בשנת 853 . עיר הנמל, הממוקמת בדרום מזרח הרפובליקה של אירלנד, מוכרת ככל הנראה בזכות ההיסטוריה של ייצור הזכוכית.

דרוג'דה

בדרוג'דה יש ​​40,956 תושבים – עיירה שמתפרסת מבחינה טכנית לשני מחוזות שונים. דרוג'דה ממוקמת ברובה בקו לות ', אך החלק הדרומי של העיירה משתרע אל קו מייט. דרוג'דה עשירה בממצאים ארכיאולוגיים ושוכנת ממש מחוץ לניוגראנג ', מכלול של מונומנטים פרהיסטוריים .

דונדאלק

Dundalk היא עיר המחוז במחוז Louth ברפובליקה של אירלנד אך היא שוכנת קרוב לגבול עם צפון אירלנד. Louth הוא אולי המחוז הקטן ביותר באירלנד אך דונדאלק היא עדיין אחת הערים הגדולות במדינה עם אוכלוסייה של 39,000 איש. העיירה שוכנת כמעט באמצע הדרך בין דבלין לבלפסט .

נבן

בנבן אירלנד , מתגוררים 30,173 איש. עיירת הכפר בקו מית ', נאוואן, היא עיר הולדתו של השחקן פירס ברוסנן העיירה המסורתית קרובה לגבעת טארה , שהיא כנראה מבצר הגבעות המפורסם ביותר באירלנד. תמצאו בה מונומנטים פרהיסטוריים .

שאלות נפוצות

הסיבה העיקרית לסכסוך באירלנד היה סירובה של ממשלת בריטניה לאפשר לעם האירי לממש את זכותו להגדרה עצמית לאומית.

Reeks של Macgillycuddy, Wicklow Mountains

Shannon, Liffey, Boyne, Moy, Barrow

 אירית 84.5%, לבנה אחרת 9.8%, אסיה 1.9%, שחור 1.4%, מעורב ואחרים 0.9%, 1.6% לא צוין

קתולית 84.7%, כנסיית אירלנד 2.7%, נוצרית אחרת 2.7%, מוסלמית 1.1%, 1.7%אחרות, 1.5%לא מפורטים, אין דת 5.7%

 יום פטריק הקדוש, 17 במרץ

רכבות: סה"כ: 3,237 ק"מ כבישים: סה"כ: 96,036 ק"מ; סלול: 96,036 ק"מ (כולל 1,224 ק"מ של כבישים מהירים)

 956 ק"מ (כלי שיט בלבד

 קורק, דבלין, שאנון פוינס, ווטרפורד

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

error: Content is protected !!

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על אירלנד!